Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Bij de gemeente Delft kunnen jongeren terecht die op zoek zijn naar een passende opleiding, een leerwerkplek voor een BBL-opleiding, een stageplek of werk.  Voor deze jongeren zijn er trainingen van de Jongerenacademie. Zo krijgen de jongeren er onder meer hulp bij het aanmelden voor een opleiding, het zoeken van en het solliciteren naar een stageplek, leerwerkplek of werk. Dat meldt de Gemeente Delft.

De trainingen van de Jongerenacademie zijn voor jongeren tot 27 jaar die nog geen startkwalificatie hebben. De norm voor een startkwalificatie is minimaal havo of mbo 2-niveau. Sommige jongeren hebben deze kwalificatie niet, dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde studiekeuze, schulden of andere problemen.

Op de Jongerenacademie volgen de jongeren drie dagdelen per week trainingen en één dagdeel gaan de jongeren aan de slag met opdrachten. De trainingen worden in groepsverband gegeven. Onderwerpen die aan bod komen zijn: solliciteren, onderwijs, studiefinanciering aanvragen, schulden en maatschappelijke problemen. Het duurt ongeveer 4 weken. De jongeren krijgen hulp zo lang als nodig is.

Na de Jongerenacademie weten de jongeren welke opleiding ze willen volgen of het werk dat ze willen doen. Ook weten de jongeren meer over hun eigen gedrag en werkhouding. Verder hebben de jongeren zich voor een opleiding aangemeld en hebben ze gesolliciteerd naar een leerwerkplek, stageplek of werk. Wanneer de jongeren na vier weken nog geen idee hebben over hun toekomst, kunnen ze weer terugkomen bij de werkconsulent van de gemeente.

Aanmelden voor de Jongerenacademie kan via facebook, of jongeren kunnen bij de gemeente langskomen voor een gesprek. Deze gesprekken vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Een afspraak maken hoeft niet, maar er kunnen slechts vijf gesprekken per ochtend gevoerd worden. 

© Nationale Onderwijsgids