Normal_school_groep_kinderen

Uit de voortgangsrapportage die staatssecretaris Dekker (Onderwijs) aan de Eerste en Tweede kamer heeft gestuurd, blijkt dat het passend onderwijs goed van start is gegaan, maar dat de komende periode in het teken van verdere ontwikkeling staat. Er wordt gewerkt aan de 'doorzettingsmacht', het combineren van verschillende vormen van onderwijs en onderwijszorgarrangementen voor meervoudig beperkte leerlingen. Dit meldt passend onderwijs. 

De 'doorzettingsmacht' is volop in ontwikkeling, zo blijkt uit het rapport. Samenwerkingsverbanden organiseren deze doorzettingsmacht, soms in samenwerking met gemeenten, om een plek voor een zorgleerling te vinden. Dekker vertelde de Tweede Kamer dat hij voorstander is van deze ontwikkeling. Hij zal stimuleren dat alle samenwerkingsverbanden een dergelijke doorzettingsmacht organiseren. 
 
Er werd door Kamerleden gevraagd op welke manieren er maatwerk aan leerlingen geboden kan worden door het combineren van verschillende vormen van onderwijs. Volgens Dekker kunnen leerlingen een deel van de tijd onderwijs volgen op een andere school dan waar zij staan ingeschreven. Dit geldt in zowel het reguliere als het speciale onderwijs. Ook kan een deel van het onderwijsprogramma ingekocht worden. Na de zomervakantie zal Dekker een brief sturen aan de Tweede Kamer over de mogelijkheden van onderwijs op een andere locatie, zo stelde hij. 
 
Ook de knelpunten rond de onderwijszorgarrangementen voor ernstig meervoud beperkte (emb) leerlingen werden door de staatssecretaris en de Kamer besproken. Inmiddels is er een regeling in het leven geroepen waarmee aanvullende bekostiging geregeld wordt. Deze regeling wordt binnenkort bekend gemaakt. Daarnaast is er één formulier omgesteld om voor emb-leerlingen een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs aan te vragen. 
 
Tevens kunnen zowel ouders als scholen bij onenigheid een beroep doen op onderwijszorgconsulenten. Deze consulenten staan niet alleen ouders van emb-leerlingen bij, maar ook leerlingen die zowel zorg nodig hebben vanuit de zorgverzekeringswet of de Jeugdwet als onderwijsondersteuning op school. 
 
© Nationale Onderwijsgids