Logo_logo_prokkel_824x675

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft vrijdagmiddag de Gouden Prokkels uitgereikt. Dat zijn de prijzen voor de leukste en meest prikkelende ontmoetingen tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. De categorieën waarin een Prokkel gewonnen kan worden zijn: Prokkelen in de samenleving, prokkelstages en mensenrechten Prokkel. 

Winnaar van de Prokkelstages is MEE Zeeland. Zij organiseerden zo'n 60 stages door heel Zeeland voor leerlingen van verschillende scholen. De stages werden aangeboden door verschillende overheden, zorginstellingen, bedrijven en woningcorporaties, zoals de ambulancepost en de waterpolitie. De winnaar van Prokkelen in de samenleving is Irenestaat IJsselmonde-Oost uit Barendrecht. Zij organiseerden samen met buurtbewoners een high tea en hebben samen taarten gebakken. In de categorie mensenrechten Prokkel heeft Gerrit van de Berkt gewonnen. Hij is ervaringsdeskundige op het gebied van een verstandelijke beperking en heeft de afgelopen tijd verschillende Prokkels georganiseerd. Ook heeft hij een gastcollege gegeven aan de studenten van de Hogeschool Utrecht over zijn levensverhaal.

Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder wordt een prokkel genoemd. Deze kunnen overal plaatsvinden, bijvoorbeeld in de wijk of bij bedrijven, in een zorginstellingen of met woningcorporaties, bij een speeltuinvereniging of op een (kinder)boerderij. De uitreiking van de Gouden Prokkels is bedoeld om mensen enthousiast te maken om het meeste uit een prokkel te halen. Van Rijn: “Wat zorgen prokkels toch voor enorm veel plezier en energie! Natuurlijk kan niet iedereen met een Gouden Prokkel naar huis, maar eigenlijk zaten vandaag in de zaal alleen maar winnaars.” De Gouden Prokkels zijn voor de zevende keer uitgereikt. De inzendingen die onverhoopt naast de eerste prijs grepen, zijn beloond met een Zilveren Prokkel.

© Nationale Onderwijsgids