Normal_normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les_autisme_adhd

Plein Midden Twente (PMT), subregio van samenwerkingsverband 2302, heeft zich ingezet om een complete zorgstructuur op te zetten om passend onderwijs en zorg voor jeugd te verbinden. Tot nu toe is er vooral aandacht besteed aan het verbinden van partijen. De volgende stap is vervlechten: ervoor zorgen dat onderwijs en zorg elkaar echt vinden. Volgens PMT was dit eerder vrij lastig, omdat passend onderwijs en de nieuwe Jeugdwet ongelijk werden ingevoerd. Dat meldt Passend Onderwijs.

Op de scholen in het samenwerkingsverband worden onderling afspraken gemaakt over ondersteuning van bijvoorbeeld jeugdzorg. Doel is om te zorgen dat leerlingen vaker in het reguliere onderwijs kunnen blijven.

Volgens het samenwerkingsverband is er ook sprake van een grote directe onderinstroom van meer dan 30 procent van de kinderopvang naar het speciaal onderwijs. “Deze kinderen zijn veel lastiger in beeld te krijgen. Daarom zijn we met alle voorschoolse voorzieningen in de regio in gesprek gegaan en hebben we eenzelfde 1-zorgroute ontwikkeld als voor het primair onderwijs: het voorschools ondersteuningsteam (VOT). Zo zorgen we dat kinderen eerder op de goede plek komen en voorkomen we dat ze later zware ondersteuning nodig hebben”, zegt Peter Breur, bestuurder van PMT en samenwerkingsverband 2302.

Het verband gaat zich nu richten op het vervlechten. “Daarmee bedoelen we dat alle partijen zich steeds meer één organisatie voelen en dat we instantieoverstijgend werken. Het maakt niet uit wie de zorg levert, zolang het maar bijdraagt aan ons gezamenlijke doel: de beste zorg voor elk kind”, zegt Breur.

Leraren zouden de spil zijn in de nieuwe zorgstructuur. Leerkrachten zouden wel wat merken van de invoering van passend onderwijs, maar niet in de directe zin, zegt Beur. “Ze merken vooral dat er meer mogelijkheden zijn voor extra ondersteuning. Voorheen was alles standaard, nu is er bijvoorbeeld ruimte voor extra handen in de klas en symbiose”, aldus Breur. 

© Nationale Onderwijsgids