Normal_onderwijs_vinger_klas

In Amsterdam is er grote behoefte aan meer scholen en uitbreiding van bestaande gebouwen, doordat steeds meer gezinnen met kinderen in de stad blijven wonen. Om aan de vraag te voldoen komen er tussen nu en 2025 minstens vijf nieuwe middelbare scholen bij en tientallen basis- en middelbare scholen gaan uitbreiden en bijbouwen. Ook zijn vijf kavels in de stad gereserveerd voor nieuwe scholen. Dit maakte wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs bekend. Dat meldt het Parool. 

Alle plannen en prognoses zijn opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan 2016-2020 van de wethouder. De nieuwe gebouwen en uitbreidingen moeten plek maken voor tienduizend extra leerlingen. Er wordt verwacht dat het aantal leerlingen in het basisonderwijs de komende jaren stijgt met negen procent en in het middelbaar onderwijs met elf procent. De verwachting is dat het aantal kinderen in de stad blijft groeien tot 115.000 leerlingen in 2025.

Het grootste tekort aan plaatsen wordt verwacht op categorale gymnasia, havo/vwo-scholen en scholengemeenschappen met alle niveaus. Ook middelbare scholen in het centrum krijgen veel aanmeldingen binnen. De wethouder maakte in het plan bekend dat er ook ruimte wordt gereserveerd voor een eventuele nieuwe school die plek biedt voor ongeveer duizend leerlingen.

Volgens de wethouder komen de totale kosten voor het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs neer op meer dan 450 miljoen euro, verspreid over vijf jaar. De scholen worden wel door het rijk gefinancierd, maar de gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting. 

© Nationale Onderwijsgids