Normal_leraar_docent5

Volgens Tjitske Siderius, SP-Kamerlid, vormt het kabinetsbeleid een grote bedreiging voor het speciaal onderwijs. Siderius, die tevens woordvoerder Onderwijs en Kinderopvang is, luidt de noodklok naar aanleiding van een onderzoek dat onder docenten uit het speciaal onderwijs is uitgevoerd. Dit meldt de SP. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna één op de negen leraren uit het speciaal onderwijs de bezuinigingen van het kabinet aanwijzen als de grootste bedreiging voor het speciaal onderwijs. “Dit zijn alarmerende cijfers. Het speciaal onderwijs moet worden versterkt,” zo pleit Siderius. 
 
“Docenten in het speciaal onderwijs hebben te kampen met grote baanonzekerheid, hoge werkdruk, grote klassen en gedwongen ontslagen,” stelt het Kamerlid. Eenderde van alle docenten in het speciaal onderwijs heeft in ieder geval één collega die gedwongen is ontslagen. 50 procent van de leerkrachten zegt zelf ook onzeker te zijn over het voortbestaan van zijn of haar baan. “De invoering van het passend onderwijs heeft door de bezuinigingen een vernietigend effect op het speciaal onderwijs,” vindt Siderius. “Om de kwaliteit, ruimte en expertise in het speciaal onderwijs overeind te houden zijn investeringen hard nodig. Ook kinderen met een beperking hebben recht op goed onderwijs." Het onderzoek onder docenten in het speciaal onderwijs loopt nog tot 1 juni.
 
© Nationale Onderwijsgids