Normal_kinderboek_tosca_menten
Koninklijke Auris Groep heeft de Simea Innovatieprijs 2015 gewonnen. Auris won de prijs voor haar product 'Ervaar TOS'. Ervaar TOS is een ciruit waarin een tiental opdrachten doorlopen worden die tot doel hebben om de deelnemer te laten ervaren hoe het is om een taalontwikkelingsstoornis (TOS) te hebben. De jury vond Ervaar TOS van de zeven inzendingen het meest innovatieve, aansprekende, breed toepasbare, creatieve en bruikbare product. Dit melden Auris en Kentalis. 
 
Ervaar TOS heeft tot doel om mensen zonder een taalontwikkelingsstoornis te laten ervaren hoe het is om TOS te hebben. Door middel van het maken van opdrachten ervaren mensen hoe het is om TOS te hebben in allerlei dagelijkse situaties; thuis, op school en in de vrije tijd. Hierdoor wordt niet alleen begrip gecreëerd, maar krijgen bijvoorbeeld ouders en leraren handvatten om kinderen met TOS te ondersteunen in hun dagelijks functioneren. Het circuit wordt zelfstandig door een tweetal mensen doorlopen met behulp van een routekaart. Het circuit duurt circa twee uur. 
 
De jury schreef over Ervaar TOS: “Goed doordacht product dat ingaat op de eigen ervaring van de professional, ouder en andere betrokkenen bij een kind/leerling met TOS; mogelijk gemaakt dat het breed ingezet kan worden door het opnemen van het ervaringscircuit in een cursuscentrum; de spelsituaties gaan uit van volwassen ervaringen en zijn daarom erg aansprekend.” 
 
De Innovatieprijs is uitgereikt tijdens het Simeacongres dat afgelopen week plaatsvond in Lunteren. Simea is de belangenbehartiger van het cluster 2 onderwijs. Op haar jaarlijkse congres worden workshops georganiseerd die de nieuwste inzichten op het gebied van doof- en slechthorendheid en taalontwikkelingsstoornis, zowel vanuit wetenschappelijk perspectief als vanuit de praktijk. Dit jaar was het thema van het congres De Verwachting. De verwachtingen horende bij de huidige veranderingen in het onderwijs- en zorglandschap stonden centraal. 
 
© Nationale Onderwijsgids