Normal_normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les_autisme_adhd

Autismedeskundige Rob Broersen houdt 4 maart thema-avond over de overstap van basisschool naar middelbare school voor kinderen met autisme. Ook wordt er gekeken hoe de jongeren met autisme vanuit middelbaar onderwijs verder gaan naar MBO/ HBO. De thema-avond wordt gehouden op de Brede school Noorderbreedte in Diemen. Dit meldt Landelijke Oudervereniging Balans.

Tijdens deze avond gaat Rob Broersen dieper in op de problemen waar ouders tegenaan kunnen lopen bij de overgang van verschillende scholen. Hij zal zowel bij ouders als bij professionals begrip kweken voor de problemen waar iemand met autisme mee te maken heeft en tips geven om deze dagelijkse problemen te leren hanteren.

“Er komen zoveel veranderingen op kinderen met autisme af als ze naar een nieuwe school gaan. Een nieuw gebouw, nieuwe leerlingen en andere docenten. Het kost veel energie om al die veranderingen een plek te geven”, zegt Broersen. Volgens de autismedeskundige zit de moeilijkheid vooral in de nieuwe manier van lesgeven, het competentiegericht onderwijs. In het voortgezet onderwijs moeten leerlingen veel samenwerken in projecten. Leerlingen met autisme zouden het moeilijk vinden om in te schatten wanneer iets voldoende is, ze willen altijd beter en gaan te veel in op details. Maar de grootste uitdaging voor die jongeren is wanneer ze moeten gaan stagelopen.

Broersen geeft tijdens de thema-avond tips voor ouders om de situatie thuis en op school zo soepel mogelijk te laten verlopen. De autismedeskundige heeft ook nog tips voor de jongeren zelf: “Praat erover. Vertel klas- of studiegenoten dat je autisme hebt. Doe je dat niet, dan begrijpen klasgenoten je niet. Benadruk waar je juist heel goed in bent en dan loopt het contact waarschijnlijk een stuk beter.”

Aanmelden voor de thema-avond kan hier. Voor leden van de NVA en Balans is het gratis, voor niet-leden kost het 5 euro.