Normal_autisme_jongen__compfight_

De werkgroep 'Vanuit autisme bekeken' heeft een website ontwikkeld voor mensen die privé of professioneel te maken krijgen met autisme. Het platform 'U aan zet' moet helpen meer begrip te kweken voor mensen met een vorm van autisme in onze samenleving. De site biedt praktische informatie over autisme spectrum stoornis en hoe mensen elkaar beter kunnen begrijpen en ondersteunen. Dit meldt het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (LESCO).

'Vanuit autisme bekeken is' een onafhankelijke werkgroep waarin professionals met en zonder autisme samen werken aan de emancipatie en participatie van mensen met een vorm van autisme. Om dat te bereiken moeten zowel mensen met als zonder autisme zich daarvoor inzetten. “Participatie is altijd wederkerig”, zegt Merel van Vroonhoven, voorzitter van de werkgroep. “Je kunt natuurlijk niet van mensen met autisme vragen beter te participeren in de samenleving, zonder de mensen zonder autisme te betrekken. Zij kunnen de voorwaarden scheppen waardoor participatie gemakkelijker wordt”.

De website moet hierbij gaan helpen. Op www.uaanzet.nl is informatie en inspiratie te vinden voor mensen die in uiteenlopende functies en rollen te maken hebben met mensen met autisme. De werkgroep benadrukt daarbij dat ieder persoon met autisme anders is. Het is daarom van belang om met elkaar in gesprek te gaan.

Die mening is ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid toegedaan. Hij noemt de website een goed voorbeeld en benadrukt het belang van de dialoog: “Zoek toenadering, ga in gesprek en vraag waar je kunt helpen en wat voor die persoon het beste werkt, hoe hij of zij het beste uit de verf komt. Loop niet weg voor van kwetsbaarheden, maar zoek ook de kracht”.

© Nationale Onderwijsgids