Normal_gebarentaal_doof_speciaal_onderwijs
Per 1 augustus 2015 wordt de financiering van de instroom van nieuwe leerlingen in het internaat voor Doven in Haren stopgezet. Op het internaat wonen leerlingen van de enige school die volledig tweetalig (gebarentaal en gesproken Nederlands) voortgezet onderwijs biedt. De PvdA heeft vragen over dit besluit gesteld aan staatssecretaris Dekker (Onderwijs). Dit meldt Kentalis. 
 
Jongeren uit heel Nederland wonen in het internaat terwijl zij hun voorgezet onderwijs volgen op de Guyotschool van Kentalis, ook in Haren. De Guyotschool is de enige school in Nederland waar het onderwijs volledig in gebarentaal en gesproken Nederlands aangeboden wordt. Daarnaast biedt de school een omgeving waar veel aandacht is voor Dovencultuur. 
 
FODOK, de Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen, en Dovenschap hebben na de aangekondigde sluiting van de geldkraan de politiek benaderd. De partijen pleiten er samen met Kentalis voor dat ze meer tijd krijgen om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden voor de leerlingen. Kentalis wil op zorgvuldige wijze alternatieven bekijken. Daarbij wil de organisatie de in Haren opgebouwde expertise behouden. Volgens Kentalis is het op de lange termijn mogelijk om passend onderwijs voor deze leerlingen te verzorgen. Dit kan door op reguliere scholen voor voortgezet onderwijs afdelingen van dove leerlingen in te richten. Kentalis vindt echter wel dat volledig tweetalig onderwijs en aandacht voor Dovencultuur een absolute voorwaarde is in het onderwijsaanbod voor deze leerlingen. 
 
© Nationale Onderwijsgids