Normal_school_lege_klas_schoolverzuim_staking

In de afgelopen jaren zijn bijna 900 banen in het primair onderwijs in de regio Zuidoost-Brabant verdwenen. In 2009 telde het basis- en speciaal onderwijs in de regio nog 5.945 fulltime arbeidsplaatsen. Vorig jaar waren dat er nog maar 5.062. Dit blijkt uit gegevens van Arbeidsmarktplatform PO, zo meldt het Eindhovens Dagblad. 

Het aantal banen is dus met ruim 14 procent gedaald sinds 2009. Volgens het arbeidsmarktplatform komt dit voornamelijk door krimp van de bevolking en het daarmee gepaarde dalende leerlingenaantal. Door de krimp in het aantal banen, hebben met name pas afgestudeerde pabostudenten moeite met het krijgen van werk. Volgens de Loopbaanmonitor van 2009 vond landelijk 79 procent van de pabostudenten die in dat jaar afstudeerden binnen een half jaar een baan. Dat percentage was in 2012 teruggelopen naar 69 procent. De paas afgestudeerden zijn daarnaast steeds vaker aangewezen op invalbanen en flexibele contracten. 
 
Uit de cijfers van het arbeidsmarktplatform blijkt echter ook dat ruim 26 procent van het personeelsbestand in de regio 55-plus is. Deze docenten gaan dus binnen afzienbare tijd met pensioen. De uitstroom zal zelfs zo groot zijn dat Arbeidsmarktplatform PO verwacht dat er een tekort aan leraren in de regio Zuidoost-Brabant zal ontstaan. In 2016 gaat het om zo'n 60 fte's. Dit verwachtte tekort past bij de landelijke trend. De meeste personeelstekorten zullen zich voordoen in de grote steden, zo voorspelt het platform. 
 
© Nationale Onderwijsgids