Normal_speech1

Het boek `Spraaktaal` van Kentalis-onderzoekster Jet Isarin heeft gisteren de Gehandicaptenzorgprijs 2014 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gewonnen. 'Spraakttaal' is een gids en werkboek voor jongeren met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De jury prijst de totstandkoming van de gids waarbij vanaf het begin jongeren met een taalstoornis werden betrokken. Dit meldt Kentalis.

De makers van het boek ontvingen gisteren die bestaat uit een sculptuur van kunstenares Janneke de Groot-Sweers en een geldbedrag van 7500,- euro. Isarin gaat het geld gebruiken voor een vergelijkbaar boek voor jonge kinderen. “Want empowerment kan niet vroeg genoeg beginnen”, zegt de onderzoekster.

'Spraaktaal' geeft jongeren informatie over taalstoornissen. De werkbladen helpen hen na te denken en te praten over hoe de taalstoornis hun leven beïnvloedt. Ook voor begeleiders en familieleden van jongeren met TOS is het boek nuttig. “Toen we begonnen met dit project was een taalstoornis een onzichtbare handicap”, zegt Isarin. “Nu niet meer. De jongeren van de inmiddels opgerichte groep Spraaksaam staan op symposia, spreken op congressen en staan in de krant”, vertelt ze trots.

© Nationale Onderwijsgids