Normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les

Basisscholen in Zoetermeer maken zich zorgen over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Dekker als gevolg van de Wet op passend onderwijs. Vanaf volgend jaar krijgt elke regio een vast bedrag per leerling, ongeacht het percentage zorgleerlingen op het totaal. In Zoetermeer maken echter meer kinderen gebruik van speciaal onderwijs dan landelijk gemiddeld. In de financiering wordt daar straks geen rekening mee gehouden. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Zoetermeer vreest dan ook gauw te maken te krijgen met grote tekorten. Dat meldt Omroep West.

Landelijk volgt twee procent van de kinderen speciaal onderwijs. In Zoetermeer ligt het percentage zogenoemde zorgleerlingen op 3,4 procent. Door de Wet passend onderwijs moeten deze leerlingen zo veel mogelijk in het reguliere onderwijs worden opgevangen. Het samenwerkingsverband van het onderwijs in de gemeente Zoetermeer laat nu onderzoeken waarom in Zoetermeer zoveel meer kinderen naar speciale scholen gaan.

Ondertussen vrezen de scholen voor financieringsproblemen. “Als er geen geld is vanuit het samenwerkingsverband dan moeten de afzonderlijke schoolbesturen bijpassen voor hun leerlingen die extra begeleiding nodig hebben”, zegt voorzitter Roel Pots. Voor de komende twee jaar houden de scholen rekening met een tekort van 600.000 euro op een begroting van vijf miljoen.

Uit voorzorg is het samenwerkingsverband voorlopig terughoudend met nieuwe aanvragen van ouders  die hun kind naar het speciaal onderwijs willen sturen. “Een kind met extra ondersteuning op een gewone school houden is altijd nog drie keer goedkoper dan dit kind naar het speciaal onderwijs sturen”, legt Pots uit.

Eerder al tekende een samenwerkingsverband van middelbare scholen in de regio Eindhoven bezwaar aan tegen de bezuinigingsplannen van Dekker. Zij vinden de financiering onevenredig. Ook de Brabantse regio heeft meer leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben dan het landelijk gemiddelde. De scholen vragen Dekker om compensatie.

© Nationale Onderwijsgids