Normal_jongeren4534
Het aantal leerlingen dat een opleiding in het voortgezet speciaal onderwijs volgt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het CBS bekeek of de leerlingen na afronding van het speciaal onderwijs doorstudeerden in het regulier onderwijs, of ze gingen werken of of ze in een Wajong uitkering terecht kwamen. Dit meldt Beurs.nl.
 
Het aantal vso-leerlingen is de afgelopen twintig jaar fors gestegen. In het schooljaar 2011/’12 zaten ruim drie keer zoveel leerlingen van vijftien jaar en ouder op vso-scholen als twintig jaar daarvoor. Met name het aantal leerlingen met een ontwikkelingsstoornis is toegenomen. Het aantal jongens steeg de afgelopen jaren wat harder dan het aantal meisjes. Er zaten eerder ook al meer jongens dan meisjes op het vso. In 2011 waren bijna 7 op de 10 leerlingen in het vso jongens. 
 
Het CBS onderzocht de uitstroommogelijkheden voor leerlingen die het speciaal voortgezet onderwijs afgerond hebben. Er werd daarbij gekeken hoeveel jongeren doorstudeerden in het reguliere onderwijs, hoeveel aan het werk gingen of hoeveel een uitkering voor jonggehandicapten (Wajong) kregen. Bijna de helft van de leerlingen van 15 jaar en ouder die in 2010/'11 het speciaal onderwijs verlieten, studeerde verder in het regulier onderwijs, zo schrijft het CBS. Ongeveer 25 procent van de jongeren vond een baan, terwijl ruim 66 procent van de jongeren van 18 jaar en ouder een Wajong-uitkering kreeg (ook naast een baan of studie). 
 
46 procent van de leerlingen studeerde door in het reguliere onderwijs. 18 procent van deze doorstudeerders volgden een studie in het regulier voortgezet onderwijs. 75 procent kozen voor een opleiding in het mbo, 3 procent in het hoger onderwijs en 4 procent ging voor volwasseneducatie. In het mbo vervolgde 30 procent van de leerlingen een opleiding op niveau 1, 43 procent op niveau 2, 11 procent op niveau 3 en 16 procent op niveau 4. 
 
 
© Nationale Onderwijsgids