Logo_graviant_naar_de_top

Wat is autisme? Wat gebeurt er met je als je autisme hebt? Hoe ga je daar als familie, klasgenoot of juf mee om? Het nieuwe therapeutische bordspel ‘Naar de top!’ is speciaal ontwikkeld om kinderen en jongeren met autisme én hun omgeving over dit soort vragen na te laten denken. Door middel van opdrachten maken de deelnemers op ludieke wijze kennis met autisme en leren met elkaar te praten over wat autisme met hen doet. ‘Naar de top!’ is ontwikkeld door Stichting Sassa en geschikt voor kinderen, vanaf 7 jaar, en jongeren met autisme.

Coöperatief spelen
De doelstelling van ‘Naar de Top’ is de communicatie over autisme te vergroten. De deelnemers leren samen omgaan met autisme, er met elkaar over te praten, te steunen en medeleven te tonen. Zo krijgen zij meer inzicht in de invloed van autisme op het gezin, de klas en het eigen leven. ‘Naar de top!’ onderscheidt zich doordat de deelnemers gezamenlijk het proces doorlopen en zo stapsgewijs en met elkaar leren om te gaan met autisme. Het spel is coöperatief opgezet, zodat er geen onderlinge competitie is maar een gezamenlijk belang, en wordt altijd onder begeleiding van een deskundige gespeeld. Deze spelleiding zorgt dat het proces voor alle spelers prettig verloopt en de spelers zich vrij voelen het spel te spelen. ‘Naar de Top’ richt zich op gezinnen, behandelgroepen en de schoolse setting.

Naar de top van de berg
‘Naar de Top!’ bestaat uit 8 borden, die mooi zijn vormgegeven, waarbij de spelers samen met aapje Sassa op avontuur gaan naar de top van de berg. Het spel wordt in 8 sessies gespeeld, waarbij in iedere sessie een nieuwe uitdaging in het landschap overwonnen moet worden om de top te bereiken. Tijdens de sessies doorlopen de deelnemers 4 fasen die betrekking hebben op 1) het onder ogen komen van de feiten, 2) betekenisverlening aan de nieuwe situatie, 3) het emotionele gevolg van de nieuwe situatie voor de verschillende gezinsleden en 4) het toekomstperspectief (Monnink, 2000). Er worden fiches verdiend, speelborden verkend, stickers geplakt, doe-opdrachten uitgevoerd, complimenten gegeven en natuurlijk met elkaar in gesprek gegaan. De spelleider wordt ondersteund met een inhoudelijke handleiding en beschikbare observatieformulieren, waardoor de spelleider het proces gemakkelijk kan monitoren.

Familiebeleid autisme
Afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken in de GGz geweest, waaruit blijkt dat het familiebeleid in de GGz onderbelicht is (Landelijk Platform GGz). ‘Naar de Top!’ biedt behandelaars juist een mogelijkheid om ook de omgeving bij de behandeling van kinderen en jongeren met Autisme Spectrum Stoornissen te betrekken. Het spel is gebaseerd op de theorie van verliesverwerking (“leren leven met….”), zoals beschreven door Monnink (2000). ‘Naar de Top’ is psycho-educatief, maakt gebruik van creatieve vormen binnen een systeemvisie en betrekt sterk de emotionele beleving van alle deelnemers. Diverse professionals uit het werkveld hebben meegewerkt aan de ontwikkeling het spel. Er zijn bijvoorbeeld expertmeetings georganiseerd en in de pilotfase hebben onder andere Karakter GGz en de RIAGG het spel gespeeld en feedback gegeven.

Maak kennis met Naar de Top!
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) organiseert vrijdag 31 oktober haar jaarlijks congres in het Beatrixtheater in Utrecht. Stichting Sassa is aanwezig op de informatiemarkt met het spel ‘Naar de top!’.

‘Naar de top!’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Graviant en is mede mogelijk gemaakt door het KF Hein Fonds en Stichting Agis.

ISBN:9789491337246

Meer informatie: www.stichtingsassa.nl

(
Dit is een advertorial)