Normal_studenten_huisvesting_huis_deurbellen

Stichting Studenten met autisme (Stumass) heeft in Delft een derde studentenhuis geopend, speciaal voor jongeren met een vorm van autisme. De studenten worden daar dagelijks begeleid door deskundigen zodat zij op termijn zelfstandig kunnen wonen en studeren. Dit meldt het AD.

Autistische jongeren ondervinden vaak problemen bij de overstap van middelbare school naar hogeschool of universiteit. Het onderwijs is anders en ze kunnen vaak niet meer thuis blijven wonen. “Dat vraagt een mate van zelfstandigheid waarmee autisten problemen hebben”, vertelt Eelke Eggink, coördinator van het initiatief in de regio West-Nederland. “Hoewel autisten vaak hoogbegaafd zijn, hebben ze vaak moeite met het scheiden van hoofd- en bijzaken, het plannen van activiteiten en ze kunnen niet of nauwelijks zelfstandig functioneren”.

In de speciale studentenhuizen die Stumass nu in beheer heeft, wordt dat probleem opgelost. De studenten kunnen elke dag terecht bij pedagogisch en psychologisch deskundigen die hen helpen en begeleiden naar zelfstandigheid. Zodra ze in staat zijn op eigen benen te staan , worden de studenten geacht een andere woning te zoeken opdat er plek vrij komt voor nieuwe studenten.

“We behalen mooie resultaten”, zegt Eggink. “Gemiddeld stromen de bewoners na anderhalf tot twee jaar door. Maar het kan goed zijn dat ze, eenmaal afgestudeerd, bij het veranderen van baan bijvoorbeeld weer in de problemen komen. Zolang ze een speciale indicering hebben, kunnen ze bij ons terugkomen voor hulp.”

In Delft beheert Stumass nu drie huizen; twee op de campus van de TU Delft en een pand in het centrum. Er staan op dit moment zeventien studenten bij Stumass ingeschreven maar Eggink verwacht dat het niet lang zal duren voor de Delftse studentenhuizen helemaal vol zullen zitten.

© Nationale Onderwijsgids