Normal_leerlingen_middelbare_school__screenshot_

Middelbare scholen in Eindhoven en omgeving willen zelf onderzoeken hoeveel leerlingen met een vorm van autisme de regio telt. De scholen hopen hiermee staatssecretaris Dekker van Onderwijs te overtuigen te ontzien in de bezuinigingen die hij van plan is. De scholen vinden dat de regio onevenredig geraakt worden door de geplande kortingen omdat er relatief veel zorgleerlingen in het gebied zouden wonen. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

Met de invoering van de wet Passend onderwijs wordt ook de financiering aangepast voor het onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Elke regio krijgt nu een vast bedrag per leerling, ongeacht het percentage zorgleerlingen op het totaal. Volgens het samenwerkingsverband van middelbare scholen in Eindhoven-Kempenland betekent dit voor hun regio een fikse bezuiniging. In de regio wonen relatief meer kinderen met autisme dan elders in Nederland, zo zou blijken uit onderzoek van de universiteit van Canmbridge enkele jaren geleden. Al langer verzet het samenwerkingsverband zich daarom tegen de geplande bezuinigingen van Dekker. Tot nog toe wil de staatssecretaris echter van geen wijken weten.

Volgens Dekker is er geen sprake van significant meer leerlingen met een zorgbehoefte in de Brabantse regio. Een oproep van de scholen om onderzoek te doen naar het aantal zorgleerlingen, wees hij af. Door nu zelf een onderzoek te starten hoopt het samenwerkingsverband van scholen de staatssecretaris alsnog op andere gedachten te brengen en uiteindelijk compensatie te krijgen voor de bezuinigingen. “Maar als het onderzoek ons gelijk geeft en er verandert niets, dan stappen we naar de rechter”, aldus een woordvoerder van de scholen.

© Nationale Onderwijsgids