Normal_taalonderwijs
Onderwijs voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis wordt passend gemaakt in Gorinchem. Communicatiespecialisten de Koninklijke Auris Groep en de Spreekhoorn gaan samenwerken met samenwerkingsverband Expertise Centrum de Rotonde om de kinderen binnen het regulier onderwijs te ondersteunen. Dit meldt hetkompashardinxveld-giessendam.nl. 
 
Afgelopen dinsdag ondertekenden de partijen het samenwerkingscontract. Het project 'verstevigde basis' is daarmee van start gegaan. Het project houdt onder meer in dat zeventien onderwijsassistentes en zeven leerkrachten van de Rotonde een cursusprogramma bij Auris gaan volgen. Expertise Centrum de Rotonde is een samenwerkingsverband dat bestaat uit 40 basisscholen en een school voor speciaal basisonderwijs in de regio Gorinchem. Koninklijke Auris Groep biedt professionele ondersteuning aan mensen die problemen hebben met horen, spreken of taal. Auris bestaat uit dertien scholen voor speciaal onderwijs, vier scholen voor speciaal voortgezet onderwijs, drie ambulante diensten, drie audiologische centra en een aantal zorglocaties. Auris werkt nauw samen met de Spreekhoorn. Dit is een school voor kinderen met auditieve en/of communicatieve beperkingen. 
 
Niet alleen worden leerkrachten en onderwijsassistentes van de Rotonde geschoold door Auris, het project houdt ook in dat ambulante medewerkers van zowel Auris als de Spreekhoorn nauw gaan samenwerken met het onderwijspersoneel van de Rotonde om hun kennis en kunde over te dragen. De leraren en assistentes leren op die manier zelf ondersteuning bieden aan leerlingen die een hulpvraag hebben op het gebied van spraak, taal en communicatie. De leerling hoeft dan niet naar het speciaal onderwijs. Een bijkomstigheid van deze aanpak is dat leerlingen waarvan nog niet bekend is dat zij kampen met een taalontwikkelingsstoornis eerder kunnen worden opgemerkt. 
 
© Nationale Onderwijsgids