Logo_gemeente-enschede

De gemeente Enschede, de Regio Twente (jeugdgezondheidszorg), drie schoolbesturen en zes kinderopvangorganisaties hebben afgelopen week de intentie ondertekend om kinderen met een ondersteuningsbehoefte zo lang mogelijk in de reguliere opvang en het reguliere onderwijs te houden. Uitstroom naar speciaal onderwijs en het inzetten van tweedelijnszorg willen ze proberen te voorkomen. Dit meldt de Gemeente Enschede. 

Aanleiding voor de nieuwe aanpak zijn de Wet passend onderwijs en de decentralisatie van de jeugdtaken. Er bestaan momenteel nog verschillen tussen de zorgstructuren die toegepast worden in het onderwijs en in de kinderopvang. Kinderopvang en scholen hebben tijdens een onderzoek nagedacht hoe ze preventiever te werk zouden kunnen gaan. Het benoemen van vaste gezichten, het invoeren van vaste werkwijzen in zowel de opvang en het onderwijs en door de werkwijze aan te sluiten op die van de Enschedese wijkcoaches willen de partijen meer kinderen uit het speciaal onderwijs en de tweedelijnszorg houden. Daartoe worden aan het begin van 2015 ook wijkcoaches aan verschillende Integrale Kindcentra (IKC) toegewezen. Deze coaches gaan meedenken en beslissen met de IKC's. De wijkcoaches beslissen over de toegang tot de duurdere 2e-lijnszorg. 
 
Eelco Eerenberg, wethouder onderwijs: “We willen zo vroeg mogelijk weten of een kind ondersteuning nodig heeft. En we willen dat bieden, zo licht als het kan en zo zwaar als het moet. Als we er eerder bij zijn, is dat beter voor het kind en goedkoper voor het onderwijs en de gemeente. De decentralisatie van de jeugdtaken gaat immers samen met 15% minder budget. Ook de scholen moeten de uitgaven aan speciaal onderwijs omlaag brengen. Deze nieuwe aanpak helpt om kinderen eerder en beter te helpen en tegelijkertijd de uitgaven omlaag te brengen”
 
© Nationale Onderwijsgids