Logo_logo_altra

In een analyse noemt onafhankelijk onderzoeksbureau DSP-groep het onverantwoord om een opvang voor verslaafden te openen naast twee locaties van het Altra College in Amsterdam Zuidoost. De opening van de 24-uurs voorziening van het Leger des Heils werd eerder uitgesteld omdat de school en ouders van leerlingen grote bezwaren hadden geuit. Het Altra College biedt speciaal voortgezet onderwijs aan kwetsbare leerlingen. Dit meldt het Parool.

De Domus+ voorziening van het Leger des Heils zou al in juli geopend worden naast de locaties Bleichrodt en Bascule van het Altra College. Op deze scholen zitten leerlingen met gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen. Het schoolbestuur en ouders van de leerlingen reageerden geschrokken op de komst van de opvang en startten een petitie. Zij vrezen dat de nabijheid van verslaafde en vaak criminele cliënten een te groot risico vormt voor de leerlingen.

In de risicoanalyse is de DSP-groep het grotendeels met de ouders en de school eens. Vandaag bespreekt het college van burgemeester en wethouders de kwestie. Schoolbestuurder Nicolette Engbers van Altra hoopt dat de analyse ervoor zal zorgen dat het college de opening van de opvang in elk geval als onwenselijk zal bestempelen. “Onverwachte situaties hebben op onze leerlingen veel meer impact dan op andere kinderen”, zegt Engbers. De uiteindelijke beslissing is aan het Leger des Heils omdat de gemeente al toestemming heeft gegeven voor de Domus+ voorziening.

Directeur Henk Dijkstra van Leger des Heils Amsterdam is het niet eens met de conclusies van het onderzoeksbureau. “Wat vanuit Altra is gezegd, hebben de onderzoekers veel zwaarder gewogen dan wat het Leger des Heils heeft gezegd. Wij hebben in deze stad achtentwintig orthopedagogen en psychologen in dienst. Die hebben zich er ook in verdiept”, aldus Dijkstra. Wel is de organisatie bereid ervoor te zorgen dat de cliënten en leerlingen elkaar niet tegen kunnen komen door het plaatsen van hekken tussen de gebouwen.

© Nationale Onderwijsgids