Staatssecretaris Dekker keurt fusie scholen Dokkum alsnog goed

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat alsnog akkoord met de fusie tussen de Stichting voor Christelijk Basisonderwijs (CBO) Dongeradeel en de Vereniging voor Speciaal Onderwijs De Twine in Dokkum. De fusie werd eerder afgewezen door de Commissie Fusietoets in het Onderwijs (CFTO) maar de rechtbank verklaarde de argumenten van de commissie als ongegrond. Na bijna drie jaar kunnen de scholen nu toch samengaan. Dit meldt christelijke onderwijsvereniging Verus.

De CFTO keurde de fusieaanvraag van SBO De Twine en CBO Dongeradeel in 2012 af omdat de fusie zou leiden tot een marktaandeel van 67 procent. De commissie is van mening dat een marktaandeel boven de vijftig procent de variatie in het onderwijs belemmert. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde echter april dit jaar dat de toegepaste beleidsregel in strijd is met de Wet op het Primair Onderwijs. De toetsing van een mogelijke fusie moet berusten op inhoudelijke criteria, niet op cijfers, vindt de rechtbank.
Staatssecretaris Dekker vroeg hierop de fusietoetscommissie om een nieuwe beslissing te nemen over de scholenfusie in Dokkum. Deze keer viel het advies positief uit, waarna Dekker de fusie goedkeurde. Ondanks dat gaat de staatssecretaris wel in hoger beroep. Het besluit van de rechtbank heeft namelijk grote gevolgen voor het toetsingsbeleid van toekomstige fusies. De Raad van State moet nu duidelijkheid geven over de juistheid van het vijftig-procentscriterium.

Voor de Dokkumse scholen is de goedkeuring ondertussen goed nieuws. Als gevolg van de invoering van het Passend Onderwijs zou speciale school De Twine zonder fusie waarschijnlijk te veel krimpen in leerlingenaantal om voort te kunnen bestaan. De leerlingen die speciaal onderwijs nodig hebben zouden dan dagelijks drie uur moeten reizen naar Groningen of Leeuwarden. CBO Dongeradeel en De Twine hopen nu de fusie per augustus volgend jaar rond te hebben