Normal_fietsen1

Op donderdag werden in Bergeijk 6 kinderen in het zonnetje gezet. De kinderen kiezen ervoor om komend schooljaar niet langer met het leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs te gaan, maar dit zelfstandig te doen. Ze hebben hiervoor een training gevolgd. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

De gemeente ontving de kinderen, hun ouders en begeleiders feestelijk in de raadzaal. De kinderen hebben de afgelopen periode vrijwillig meegedaan aan een training van begeleid reizen. Gedurende een periode reisden zij per fiets of met het openbaar vervoer naar hun school. Vier van de kinderen kunnen nu zelfstandig op pad in het verkeer. De twee anderen zitten nog in hun oefenfase. 
 
De gemeente heeft samen met MEE Zuidoost-Brabant de training voor het zelfstandig reizen gepromoot. Zo kan er bezuinigd worden op het dure leerlingenvervoer, kunnen de kinderen zelfvertrouwen putten uit het feit dat ze zelf naar school kunnen en wordt het gezin ontlast. Jan Daniëls (11) is één van de geslaagden. Hij gaat naar school De Zonnewijzer in Valkenswaard en is vol vertrouwen dat hij nu zelf naar de school kan. "Twaalf kilometer fietsen is best te doen," vindt hij. En in de winter kan hij de bus nemen, want dat is ook geoefend. 
 
© Nationale Onderwijsgids