School doet aangifte tegen asielzoekers Vluchtgroep (foto: Google Streetview)

Een school in Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die dit weekend hun intrek namen in het schoolgebouw. De asielzoekers van de zogenoemde 'Vluchtgroep' moeten vrijdag de school in Zuid weer verlaten. Dat zegt een van de vluchtelingen op Twitter, zo meldt het Parool.

De groep van 120 asielzoekers zwerven al bijna twee jaar door de hoofdstad. Tot afgelopen zaterdag zaten zij in een gekraakt pand aan het Linnaeushof in Amsterdam-Oost. Op last van de rechter moesten zij dat pand verlaten, waarna zij hun toevlucht zochten in het gebouw aan de Zuidelijke Wandelweg waar tot voor kort de Peetersschool in zat.

Vanaf september zal de school onderdak bieden aan 130 leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs. “Alles is al gepland, de verhuizing is al voorbereid. De leerlingen moeten naar school kunnen”, geeft voorzitter Jos de Wit van het bestuurscollege van de school als verklaring voor de aangifte tegen de vluchtelingen. Een aannemer was vrijdag net begonnen met aanpassingen doen in het pand.

Volgens asielzoeker Ilhaam Awees heeft de officier van Justitie de aangifte bekeken en daarop besloten om over te gaan op een spoedontruiming. Deze ontruiming moet dan vrijdag plaatsvinden. De Vluchtgroep zal een nieuw onderkomen moeten zoeken. Eerder verbleven zij al in een gekraakte kerk, een kantorencomplex en in een voormalige gevangenis.

© Nationale Onderwijsgids