Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind
Mensen uit het veld kunnen tot 10 september reageren op het conceptwetsvoorstel over instemmingsrecht van ouders op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief (OPP). Het wetsvoorstel regelt twee dingen: namelijk dat ouders eerst moeten instemmen en dat het handelingsdeel alsnog een verplicht onderdeel wordt van het OPP in het speciaal onderwijs. Dit meldt Passend Onderwijs.nl. 
 
Ten eerste stelt het wetsvoorstel voor dat ouders instemmingsrecht krijgen op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. Pas als ouders ingestemd hebben met het handelingsdeel wordt het vastgesteld. 
 
Daarnaast is het handelingsdeel geen verplicht onderdeel van het ontwikkelingsperspectief in het speciaal (voortgezet) onderwijs. Het wetsvoorstel stelt voor dit wel een verplichting te maken. Dit houdt in dat er in het OPP van leerlingen in het (v)so een beschrijven van de individuele begeleiding aan de leerling komt. 
 
Momenteel is een handelingsdeel in het speciaal onderwijs alleen verplicht als de ondersteuning en begeleiding die een leerling krijgt individueel is toegesneden op deze leerlingen én boven het basisaanbod van de school uitstijgt. Dus alleen de extra ondersteuning die een leerling krijgt is opgenomen in het OPP van leerlingen uit het speciaal onderwijs. Daarnaast blijft het onveranderd dat voor alle OPP's (dus voor zowel po, vo als so) de verwachte uitstroombestemming en de onderbouwing hiervan geen instemming van de ouders vereist. De school is wel verplicht op overeenstemming gericht overleg met de ouders hierover te voeren. 
 
Scholen en schoolbesturen kunnen tot 10 september reageren op het wetsvoorstel in de digitale internetconsultatie van het ministerie van OCW. 
 
© Nationale Onderwijsgids