Normal_counselor_and_camper_hugging__camp_la_junta___df-st-82-08376

De nieuwe regeling voor het leerlingenvervoer gaat 'te ver', zo vinden de VVD en BBH uit Hillegom. Er wordt een onredelijk beroep op de ouders gedaan. In het uiterste geval moeten zij met de invoering van de Wet passend onderwijs straks vier uur per dag gaan besteden aan het vervoeren van hun kind naar en van school. Dit meldt het Haarlems Dagblad. 

Wanneer de Wet passend onderwijs op 1 augustus van kracht wordt, worden de ouders in eerste instantie verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer. Dit gaat te ver, zo vindt de Hillegomse VVD. De bovengrens is namelijk dat de begeleiding vier uur per dag mag kosten. Daarbij wordt niet gekeken of de ouders een baan hebben. En als er meerdere kinderen naar school moeten worden gebracht dan moeten pa en ma maar allebei een kind naar school brengen of iemand regelen die dat doet. Ook moeten de ouders regelen dat er iemand met de kinderen mee gaat als de leerlingen met het openbaar vervoer gaan reizen en daar begeleiding voor nodig hebben. 
 
VVD’er Wilfried de Goeij:  “Leerlingen in het speciaal onderwijs moeten langer naar school reizen omdat die vaak in een andere gemeente ligt, ze hebben meestal geen meereizende medeleerlingen en zitten dus in hun eentje in de bus én ze hebben psychische of lichamelijke beperkingen. Hun ouders maken zich er terecht meer zorgen over als die kinderen alleen naar school moeten reizen. Daar komt bij dat deze ouders al veel meer tijd kwijt aan de zorg voor hun kinderen omdat die bij heel veel dingen nu eenmaal begeleiding nodig hebben, en dan ga je nu zeggen dat daar nóg wel eens maximaal twintig uur per week bij kan komen.’’
 
Fractievoorzitter van de BBH (Bevolkingsbelangen Hillegom) Frank Evers vindt dat de huidige regeling prima voldoet. Hij pleit ervoor dat deze regeling van kracht blijft, ook na 1 augustus. Wethouder Annechien Snuif denkt dat de gemeente de huidige regeling niet mag handhaven onder de nieuwe wet op het passend onderwijs. De Goeij van de VVD denkt echter van wel en daarom gaat Snuif nu uitzoeken wat mag. Op de eerste raadsvergadering na de zomervakantie wordt de zaak weer opgepakt. Desalniettemin heeft wethouder Snuif al gezegd dat de gemeente leerlingen die niet zelfstandig kunnen reizen 'echt niet in de kou zal laten staan'.
 
© Nationale Onderwijsgids