Normal_nieuwsbericht-wat-is-passend-onderwijs

Het afgelopen schooljaar volgden kinderen speciaal onderwijs. Dat is vijf procent van het totale aantal basisschoolleerlingen. In de provincies Limburg en Overijssel was het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs het hoogst, in Drenthe het laagst. Dat meldt de Telegraaf.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig schooljaar ongeveer anderhalf miljoen kinderen basisonderwijs volgden. Het merendeel daarvan, 95 procent, ging naar een reguliere school. Ruim 38.000 kinderen gingen naar het speciaal basisonderwijs omdat zij meer ondersteuning nodig hebben. Nog eens 32.000 leerlingen gaan naar een speciale school voor basisonderwijs omdat zij door een beperking of chronische ziekte niet naar een 'gewone'  school kunnen.

Als straks in augustus de nieuwe wet Passend Onderwijs van kracht wordt, zal het leerlingenaantal in het speciaal onderwijs naar verwachting flink afnemen. Het is dan de bedoeling dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan. De school is dan wel verplicht hen extra zorg en begeleiding te bieden.

© Nationale Onderwijsgids