Normal_nieuwsbericht-wat-is-passend-onderwijs

Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs is in de afgelopen twintig jaar flink gestegen. Vooral in het voortgezet speciaal onderwijs is nu een stevige stijging waar te nemen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Onderwijs. Dit meldt Volkskrant.

Nu volgen meer dan 70 duizend kinderen onderwijs op een speciale school. Twintig jaar geleden lag dat aantal nog op ruim 30 duizend. De stijging is de laatste jaren vooral duidelijk in het voortgezet speciaal onderwijs. In het speciaal basisonderwijs lijkt de toename inmiddels weer af te zakken.

Volgens brancheorganisatie de PO Raad is de stagnatie in het speciale basisonderwijs deels te verklaren doordat basisscholen tegenwoordig kritischer bekijken of het echt nodig is dat een speciaal onderwijs krijgt. Steeds vaker proberen scholen om kinderen met een beperking, langdurige ziekte of achterstand met de nodige aanpassingen toch in een reguliere klas onderwijs te laten volgen. Die trend wordt straks wettelijk gestimuleerd met de invoering van het passend onderwijs.

Een andere verklaring is dat er in Nederland steeds minder kinderen zijn. Dan zijn er ook minder basisschoolleerlingen. Op den duur zal de stijging van het aantal leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs hierdoor ook afnemen. Voorlopig is in het vso echter nog een sterke toename te zien. Dit komt doordat vanuit het (speciaal) basisonderwijs eerder wordt gekeken of een kind door kan naar het voortgezet speciaal onderwijs. “Voorheen wachten scholen daar langer mee, bijvoorbeeld tot een kind 14 was”, aldus een woordvoerder van de VO Raad. Ook gebeurt het dat kinderen die regulier basisonderwijs volgen, op de middelbare school toch problemen krijgen en alsnog de overstap maken naar het speciaal onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids