Normal_busabout_3951_mo_-_pmc_bodied_mercedes-benz_o405__ex_moorabbin_transit_

79.000 leerlingen gingen met leerlingenvervoer naar school afgelopen schooljaar. 80 procent werd vervoerd in een aangepast vervoersmiddel. Daarnaast werd de helft van de gemeenten strenger in het toekennen van leerlingenvervoer. Dit staat in de Monitor Leerlingenvervoer in Nederland van het ministerie van OCW. 

De totale kosten voor leerlingenvervoer bedroegen 230 miljoen euro in het schooljaar 2012-2013. Per leerling bedroeg de gemiddelde vervoersprijs 2.900 euro. 88 procent van het leerlingenvervoer gaat naar speciaal onderwijs; 65 procent naar speciaal voortgezet onderwijs en 23 procent naar speciaal basisonderwijs. 65 procent van de gebruikers wordt vervoerd vanwege een handicap. 80 procent van al het vervoer is dan ook aangepast vervoer en 95 procent van alle kosten komen hiervan. 
 
78 procent van de gemeenten in Nederland deed mee aan de monitor, daarvan gaf één derde aan dat ze strenger zijn gaan selecteren op het type onderwijs waarnaar vervoerd wordt, de reden voor vervoer en de afstand. De kilometergrens is daarbij door velen verhoogd naar 6 kilometer. Verder overleg staat bij de helft van de gemeenten op de agenda. 
 
Driekwart van de gemeenten geeft in de monitor te kennen dat ze de Verordering leerlingenvervoer reeds hebben aangepast of gaan aanpassen. Strenger kijken naar het aangepast vervoer, dat duur is, staat hierbij centraal. Op grote schaal worden leerlingen gestimuleerd op de fiets of met het ov te reizen. 
 
41 procent van de gemeenten zagen een kostenstijging van 16 miljoen euro, terwijl 38 procent een kostendaling van 26 miljoen rapporteerde. 10 miljoen is dus bezuinigd. De stijging in de kosten kwam voornamelijk door de jaarlijkse indexering van loon- en brandstofkosten. De kostendaling kwam door gunstigere of gezamenlijke aanbesteding, invoering van opstapplaatsen en een hogere bezettingsgraad in het busvervoer. 3,5 procent van alle Nederlandse leerlingen reist met leerlingenvervoer. 
 
© Nationale Onderwijsgids