Op vrijdag 7 januari organiseert de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen samen met de Faculteit Wijsbegeerte en de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap het jaarlijkse Filosofiesymposium voor scholieren. Het symposium behandelt het eindexamenonderwerp voor het schoolvak Filosofie: Rede & Religie.

Vanuit de drie noordelijke provincies, maar ook vanuit Zwolle, Den Helder en Amersfoort, komen scholieren en hun filosofiedocenten naar de Rijksuniversiteit om deel te nemen aan dit symposium. De Scholierenacademie kon 125 scholieren en docenten van de bijna 200 aanmeldingen toelaten.

Het symposium start met een centrale lezing door prof.mr.dr. Fokko Oldenhuis, verbonden als hoogleraar Religie en Recht aan de faculteiten Rechtsgeleerdheid én Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. In dit inleidende college gaat prof. Oldenhuis in op de relatie tussen religie en staat.

De titel van zijn college is 'Trainen in tolerantie, maar hoe? Over het 'dempen' van religieuze opvattingen binnen het publieke domein'. De centrale vraag zal zijn: Moet geloof uit het publieke domein verbannen worden, of juist niet?

Na de inleidende lezing zijn er twee workshoprondes, met een keuze uit in totaal tien workshops. Scholieren discussiëren met filosofen en godsdienstwetenschappers over het centrale thema. Staan rede en religie tegenover elkaar? Of gaan ze hand in hand?

's Morgens staan de filosofen Locke, Taylor, Anselmus, Hume en Habermas en hun theorieën op het programma. 's Middags, na een gezamenlijke lunch, wordt aandacht besteed aan 'filosofie in de praktijk': hoe komen al deze filosofische thema's terug in ons dagelijks leven?

Het afsluitende college wordt verzorgd door Gili Yaron en Annet Boog, (oud)studenten en teaching assistants van de faculteit Wijsbegeerte. In hun college gaan zij in op de theorie van Michel Foucault, een van de moeilijkste teksten uit de eindexamenbundel 'Rede en religie '.

Het jaarlijkse Filosofiesymposium voor scholieren wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Dit jaar is dat voor het laatst Rede en Religie. Volgend jaar is het thema Vrije Wil.

Klik hier voor meer informatie.