Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Jongeren onder de 18 jaar kunnen officieel geen geld lenen, omdat ze geen overeenkomst aan kunnen gaan zonder toestemming van de ouders. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 42 procent van de scholieren toch wel eens geld leent. Zo lenen ze geld van vrienden en familie. Dat meldt Metro.

31 procent van de 21-jarigen leent soms of vaak geld. Van de 15- en 16-jarigen leent 45 procent wel eens geld. Jongeren lenen ook wel eens geld bij vrienden, dit gebeurt in bijna driekwart van de gevallen. Als jongeren al geld lenen, gaat het vaak om kleine bedragen. Slechts een op de tien scholieren heeft meer dan honderd euro schuld.

Op papier zijn minderjarigen goed beschermd tegen het maken van schulden. Zo mag een minderjarige bijvoorbeeld geen lening aangaan bij een bank of een creditcard aanvragen. Toch zijn er verschillende manieren waarop jongeren onder de 18 in de financiële problemen kunnen raken. Zo blijken er best veel minderjarigen te zijn met schulden door telefoonrekeningen. Onder de 18 jaar kunnen kinderen geen abonnement afsluiten, dus staat het abonnement vaak op naam van de ouders. Wel moeten veel kinderen het abonnement zelf betalen en dat kan flink oplopen als ze het aantal belminuten overschrijden. Wanneer een kind echt in de schulden raakt, gaat de provider naar de ouders.

Het Nibud raadt ouders aan om de schulden van hun kinderen niet over te nemen, omdat de kinderen hier niets van leren. “Ouders zijn de belangrijkste financiële opvoeders. Dus praat met je kind over geld. En wees consequent in wat je wel en niet voor je kind betaalt”, zegt Annemarie Koop van het Nibud. Het Nibud geeft ook een aantal tips: laat kinderen oefenen met sparen, geef het goede voorbeeld en leer je kind wat verantwoord lenen is.

© Nationale Onderwijsgids