Normal_onderwijs_vinger_klas

Het gymnasium blijkt dit jaar minder in trek te zijn onder kinderen van groep acht. Ouders zouden bang zijn hun kind naar een gymnasium te sturen, alleen op basis van een vwo-advies. Het risico bestaat dat de leerling het niet haalt en van school af moet. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Vorige jaren moest er altijd op minstens één gymnasium geloot worden. Peter Lamers, bestuurder van BOVO Haaglanden, verklaart de trendbreuk aan de hand van de verlate toetsing. Dit jaar is het schooladvies van de basisschool leidend. De eindtoets volgt pas later, de uitslag hiervan speelt daardoor geen rol bij de aanmelding van kinderen op middelbare scholen. Volgens Lamers zouden ouders hun kinderen wel aanmelden op een gymnasium als hun kind ruim 545 punten had gescoord op bijvoorbeeld de Cito. Dan zou zeker zijn dat kinderen het redden op een gymnasium.

Op andere niveaus moest dit jaar wel geloot worden. Scholen zouden niet blij zijn met meer aanmeldingen dan de hoeveelheid plaatsen die ze kunnen bieden. Dit zou voor extra stress zorgen bij leerlingen. Ook zouden scholen het pijnlijk vinden om leerlingen te moeten teleurstellen.

© Nationale Onderwijsgids