Normal_onderwijs_vinger_klas

Middelbare scholen willen graag een eenduidig schooladvies: vmbo, havo of vwo. Gemengde schooladviezen worden vaak niet meer geaccepteerd. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt het een probleem dat er steeds minder echte brugklassen zijn, zoals vmbo/havo of havo/vwo. Zij willen dat er voldoende ruimte blijft voor gecombineerde klassen. Dit meldt de NOS.

Michel Rog van het CDA benadrukt dat voor sommige kinderen niet al op elfjarige leeftijd besloten kan worden welke onderwijsroute ze moeten volgen. Een gemend schooladvies is dan juist nodig. De PvdA vindt het belangrijk dat kinderen kunnen doorgroeien. “Kinderen moeten bij een vmbo/havo-advies de kans krijgen om de havo te proberen. Dat betekent ook dat je de middelbare school moet belonen als ze kinderen kansen bieden en ze niet bestraffen als blijkt dat een kind na een jaar het niveau toch niet aankan”, zegt Kamerlid Loes Ypma PvdA-Kamerlid.

De Kamerleden pleiten ervoor te stoppen met de afrekencultuur. De onderwijsinspectie deelt nu nog plus- en minpunten uit aan scholen. Als een leerling in het derde leerjaar op een hoger niveau zit dan het schooladvies, krijgt de school een pluspunt. Gebeurt het omgekeerde, een leerling zakt af naar een lager niveau, dan krijgt de school een minpunt. De angst voor een dergelijk negatief oordeel van de inspectie is toegenomen onder middelbare scholen, nu in plaats van de CITO-toets, het basisschooladvies het niveau van de leerling bepaalt. Dit versterkt de roep om duidelijke en veilige schooladviezen.

De Kamer gaat vanochtend in debat met staatssecretaris Dekker over de CITO, het schooladvies en de rol van de onderwijsinspectie. 

© Nationale Onderwijsgids