Normal_normal_jeugd2142

De Amsterdamse school Hervormd Lyceum West wil het liefst alleen allochtone leerlingen. Het Hervormd Lyceum West wil de wereld van de allochtone jongeren vergroten en ze naar een hoger niveau brengen. Dit in tegenstelling tot andere scholen in de grote steden die zich vooral op Nederlandse jongeren richten. Dit meldt de Telegraaf.

De pas aangetreden rector Freek Polter wil het liefste alleen allochtone leerlingen op zijn school zien. “We zijn een mooie zwarte school in Nieuw-West, waar 125.000 mensen wonen, van wie er 110.000 allochtoon zijn. Deze school heeft 850 leerlingen; 98 procent is zwart en we hebben 30 nationaliteiten onder ons dak. Natuurlijk is iedereen welkom, maar waarom zouden we ons richten op 'witte' leerlingen?”

Polter gaat vanaf komend schooljaar het een en ander veranderen op de school. “Wat we moeten doen is erkennen dat de allochtone leerlingen achterstanden hebben op het gebied van karaktervorming en algemene ontwikkeling. Die achterstanden willen wij ze laten inhalen. Vanaf volgend schooljaar krijgen ze de ’gewone’ lessen van half negen tot half drie. Daarna volgen ze een programma met Chinees, sterrenkunde, koken, robotica en huiswerkbegeleiding tot ongeveer vier uur, half vijf. Dit moet ze nieuwsgierige wereldburgers maken.”

De allochtone jongeren zijn enthousiast en willen meer leren. Zelf zien ze verschil tussen henzelf en Nederlandse jongeren. “Ik merk dat ik achterloop als ik mezelf vergelijk met een blanke jongen uit Amsterdam-Zuid. Hij weet gewoon meer. Ik wil dat graag veranderen”, zegt Lalè Gül uit 5-vwo. De rector kijkt hierbij ook naar de recente gebeurtenissen in Parijs. “Na wat er afgelopen tijd in Frankrijk is gebeurd, zijn we er nog meer van doordrongen dat we onze leerlingen meer kansen moeten bieden. De jongeren willen graag ontstijgen aan waar ze nu in verkeren.”

© Nationale Onderwijsgids