Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

Minder verschillende vakken, meer verdieping en een belangrijkere rol voor de docent in het voortgezet onderwijs. Dat stelt een groep van negen onderwijsspecialisten voor aan de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn enthousiast over het verbeterplan van de groep die bestaat uit leraren, schoolleiders en onderwijsvernieuwers. Dat meldt Telegraaf.

In totaal doet de groep elf concrete voorstellen in het plan 'Samen leren: aanbevelingen uit het onderwijs'. Zo willen de onderwijsspecialisten dat scholen zich minder gaan richten op het toetsen van leerlingen. In plaats van een “afrekencultuur” moet het onderwijs op de middelbare school naar een “verbetercultuur”. In het plan ligt een grote rol en verantwoordelijkheid voor de leerkracht weggelegd. Het beroep van leraar moet weer iets exclusiefs worden. “Strenge eisen voor lerarenopleidingen en meer ruimte voor verantwoordelijkheid zijn noodzakelijk”, stelt een van de initiatiefnemers van het plan. Daar moeten vervolgens goede arbeidsvoorwaarden en beloningen tegenover staan.

Partijen VVD en PvdA omarmen het plan en hebben het initiatief vrijdag aan minister Bussemaker van Onderwijs gepresenteerd. Ze willen het voorstel ook inbrengen tijdens de behandeling van de begrotingsplannen. De beide partijen vinden het vooral positief dat de voorstellen vanuit het onderwijs zelf komen. Ook het voorgestelde innovatiefonds van vijf miljoen euro valt in goede aarde. Van dit fonds moeten docenten individueel gebruik kunnen gaan maken voor een project of de ontwikkeling van lesmateriaal.

Leraren zouden ook meer vrijheid moeten krijgen voor betere begeleiding en meer verdieping in de klas. Dat maakt het vak voor toekomstige leraren bovendien aantrekkelijker en dat is nodig want er dreigt een groot tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs. De groep specialisten is blij met de steun van de VVD en PvdA maar hoopt dat meer partijen het plan zullen omarmen. Het hele voorstel 'Samen leren' van de onderwijsvernieuwers is te vinden op hun Facebook-pagina.

© Nationale Onderwijsgids