Normal_foto_fotocamera__still_

(Novum) - Eddy Terstall is een van de filmmakers die tijdens de competitie 30 Days jongeren bijstaat bij het maken van filmpjes over seksuele weerbaarheid. "Jongeren hebben tegenwoordig een wat verknipt beeld van seksualiteit en het is goed om daar middels filmpjes de discussie over op gang te helpen", zegt de filmmaker donderdag in Metro.

De 54-jarige Terstall is zelf een product van de hippietijd, zegt hij. "Zelfs als een vrouw op de bar sprong, bleef je ervan af. Dat is wel veranderd: 'bloot', in mijn tijd een heel gewoon verschijnsel, is hel erg in de hoek van de 'porno' komen te zitten."

Daaruit voortvloeiend is de maatschappij veel meer gecentreerd op mannen, met vrouwen als volgers, vindt Terstall. "De jeugd moet weer leren dat een vrouw gerust kan flaneren zoals ze wil, zonder meteen voor hoer versleten te worden. Het is het spel van verleiding en geen provocatie."

Terstall moet de jongeren vooral adviseren, en zorgen dat hun project werkelijk in dertig dagen klaar is. "Ik zal ze in elk geval leren dat ze met een strakke taakverdeling te werk moeten gaan", zegt hij. "En zodra het filmen begint, kan er van democratisch proces geen sprake meer zijn. Dan is de regisseur de baas."

Deelnemers hebben nog wel even de tijd om hun project op orde te krijgen. De winnaar van 30 Days wordt op 6 oktober onthuld.