Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

De werkloosheid onder jongeren die pas hun diploma hebben of voortijdig van school zijn gegaan is weer toegenomen. De economische crisis doet zich nog steeds gelden op alle onderwijsniveaus, van vmbo tot universiteit. Het is de laatste vijf jaar steeds lastiger geworden om een baan te vinden, zeker één op het eigen opleidingsniveau. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2013' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. 

Het ROA voert jaarlijks een onderzoek uit onder schoolverlaters. Daarvoor hebben de onderzoekers afgestudeerden en voortijdig schoolverlaters eind vorig jaar ondervraagd over hun intrede op de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat onder de afgestudeerde mbo'ers, niveau Beroepsopleidende Leerweg (BOL), de werkloosheid sinds 2008 is verdrievoudigd. Zeventien procent was eind 2013 werkloos. Onder de afgestudeerden van het HBO en het WO zat tien procent zonder werk. Voor beide groepen was dat vijf jaar geleden nog vier procent. Een op de vier afgestudeerden heeft een baan beneden zijn of haar opleidingsniveau.

Onder de jongeren die zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt betraden was de werkloosheid zelfs dertig procent. Eenmaal werk gevonden gaat het steeds vaker om flexibele aanstellingen en schatten de werkzame jongeren hun carrièreperspectieven steeds minder rooskleurig in. Een derde van de voortijdig schoolverlaters gaat dan ook na anderhalf jaar weer terug de schoolbanken in. Onder vmbo'ers is dat zelfs meer dan de helft.

© Nationale Onderwijsgids