Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

Minister van Asscher van Sociale Zaken heeft begrip voor de positie van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs met de komst van de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz). De minister heeft toegezegd scholen te zullen helpen in het voorkomen van problemen door de wet bij de vervanging van zieke leraren. De minister deed de toezegging tijdens het debat in de Eerste Kamer over het onderwerp. Dit meldt de PO Raad.

Samen met de VO Raad heeft de PO Raad onlangs een brief gestuurd aan de Eerste Kamer waarin gepleit wordt voor een uitzonderingspositie voor het basisonderwijs binnen de nieuwe wet. Beide raden vrezen dat de nieuwe wet ertoe zal leiden dat zieke leraren niet meer vervangen worden en daardoor klassen worden samengevoegd. Volgens de nieuwe wet zijn besturen namelijk verplicht invalkrachten al na vier keer invallen een vast contract aan te bieden.

Een uitzondering maken voor schoolbesturen vindt minister Asscher echter niet nodig. Volgens de minister worden problemen voorkomen door invalkrachten een nulurencontract te geven. De PO Raad is het niet met de minister eens dat dit een oplossing is en wijst erop dat een dergelijk contract slechts voor een half jaar kan worden gegeven. De Eerste Kamer stemt komende week over de invoering van de wet.

© Nationale Onderwijsgids