Wethouder De Kruijf en de heer Dick Looyé van SWV voortgezet onderwijs Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel en Veenendaal schudden elkaar de hand na ondertekening van het ondersteuningplan tijdens het OOGO.

Onderwijsinstellingen in de regio Barneveld hebben samen met de gemeente een eerste Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) gevoerd om de voorbereidingen te starten voor de aankomende veranderingen. Wethouder Aart de Kruif sprak over "een mooi begin."

Het OOGO kent vier verplichte thema's waarover iedere Nederlandse gemeente zich moet buigen: Onderwijshuisvesting, leerlingenvervoer, leerplicht en jeugdzorg. Het overleg van 29 januari was “een mooi begin”, aldus wethouder Aart de Kruijf: “De fundering voor passend onderwijs is gelegd, maar het geheel moeten wij verder uitbouwen. De ondersteuning aan leerlingen in het onderwijs moet zo optimaal mogelijk verlopen. Dat alles moeten wij afstemmen met de decentralisatie van de jeugdzorg waar wij nu als gemeenten voorstaan.” 
 
Passend onderwijs
Kinderen met een handicap of gedragsproblemen hebben recht op een passende onderwijsplek. Dat kan in het speciaal onderwijs of met extra begeleiding op een reguliere school. Vanaf 1 augustus 2014 komt er met de wet Passend Onderwijs een nieuw stelsel voor passend onderwijs. Dit verplicht scholen een passende onderwijsplek te bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Scholen hebben daarin een zorgplicht. Alle scholen zijn verenigd in samenwerkingsverbanden die de regie in dit proces voeren. De gemeente Barneveld valt onder vier samenwerkingsverbanden: 
1. Samenwerkingsverband primair onderwijs met gemeenten Barneveld, Ede, Renkum, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen (Rijn-Gelderse Vallei); 
2. Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs met gemeenten Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel en Veenendaal; 
3. Samenwerkingsverband primair onderwijs Berseba (reformatorisch); 
4. Samenwerkingsverband Reformatorisch Voortgezet Onderwijs.
 
Schoolbesturen krijgen met de invoering van Passend onderwijs de opdracht om ieder kind de ondersteuning te bieden die het nodig heeft. Met de decentralisatie van de Jeugdzorg worden gemeenten verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg. Gemeente en schoolbestuur krijgen hierbij allebei de opdracht om de samenwerking te zoeken, zodat kinderen en hun ouders snel de juiste ondersteuning krijgen bij opvoeding, opgroeien en onderwijs. Het ontwikkelen van een doorgaande zorglijn binnen de school moet aansluiten bij de zorgstructuur buiten de school waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Dit wordt gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen zorgadviesteams van de scholen met het Centrum voor Jeugd en Gezin. 
 
Op de website van de gemeente Barneveld is informatie te vinden voor ouders die vragen hebben over het passend onderwijs van de school van hun kind.