Normal_student_leren_huiswerk_kamer

(Novum) - Tientallen kinderen die thuisonderwijs volgen dat is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie, doen dat mogelijk in strijd met de Leerplichtwet. Dat stelt onderwijsjurist Katinka Slump vrijdag in NRC Handelsblad. Ze verwijt het ministerie en de inspectie geheimzinnigheid en willekeur bij het geven van toestemming.

De kinderen gaan niet naar een fysieke school, maar staan er vanwege de bekostiging wel ingeschreven, zo licht Slump desgevraagd toe. Vervolgens wordt thuisonderwijs gevolgd aan de hand van materiaal van bijvoorbeeld de Wereldschool. De Leerplichtwet vereist echter dat kinderen vijf dagen per week op school zitten.

De onderwijsinspectie bevestigt dat er in bepaalde situaties en voor 'uitzonderlijke, individuele gevallen' een oplossing op maat bestaat voor kinderen. Volgens Slump gaat het om zo'n twintig gevallen per jaar. De inspectie houdt het op hooguit tien.

De wettelijke regels zijn volgens Slump verouderd, en zou de Leerplichtwet ook het volgen van digitaal onderwijs moeten toestaan. Ze wil dat de inspectie en het ministerie duidelijker communiceren over de 'maatwerkoplossing' die wordt toegestaan. Ook pleit ze voor duidelijke criteria en een structurele oplossing voor duizenden kinderen.

De zegsman van de inspectie wil niet ingaan op individuele gevallen. Of er kinderen zijn die dankzij een maatwerkoplossing thuisonderwijs krijgen, wil hij dan ook niet bevestigen. Dat de afspraken geheimhouding vragen, zoals Slump beweert, klopt volgens de zegsman niet.

Volgens kinderombudsman Marc Dullaert volgen vijfduizend kinderen, vaak hoogbegaafd of met autisme, geen onderwijs.