Logo_logo_vsnu

De universiteit moet de komende tien jaar 'schoolser' worden. De campus is het middelpunt van de opleiding. Het onderwijs wordt kleinschaliger en intensiever. Er komen meer docenten, meer buitenlandse studenten en digitale onderwijsvormen worden steeds belangrijker. Dat staat in de donderdag gepresenteerde strategische onderwijsvisie 'Goedemorgen professor. Visie op studeren in een nieuwe tijd' van de vereniging van universiteiten VSNU. Dat melden Novum en de VSNU.

In de onderwijsvisie staat ook dat specifieke opleidingen aanvullende eisen moeten kunnen stellen aan aankomende studenten. Ook moeten studenten meer individuele feedback en begeleiding van docenten krijgen.De vandaag gepresenteerde visie is een weergave van de discussies over de toekomststrategie die de universiteiten de afgelopen periode met studenten, medewerkers en andere stakeholders hebben gevoerd. De universiteiten voeren een eigen instellingsspecifieke agenda, omdat de toekomst niet voor alle universiteiten hetzelfde is. Daarvoor verschillen de universiteiten te veel in opleidingen, disciplines en ambities.

Tegelijkertijd is er volgens de universiteiten niet voldoende geld om aan de ambities te kunnen voldoen. De vergoeding die universiteiten per student van het Rijk ontvangen, daalde in veertien jaar met meer dan een kwart. In 2000 was de rijksbijdrage per student een kleine 20.000 euro, afgelopen jaar was het 14.300 euro.

© Nationale Onderwijsgids