Normal_6831647075_631cee9ba2_o

(Novum) - Het Tropeninstituut in Amsterdam heeft een nieuw huurder gevonden. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) vestigt zich vanaf september voor drie jaar in ruim vierhonderd vierkante meter van het gebouw. Dat melden beide partijen vrijdag.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) verhuurt vrijgekomen delen van het pand aan organisaties en bedrijven die duurzaamheid nastreven. In het KIT kwam ruimte vrij na diverse bezuinigingen. Het Tropenmuseum was eerder al losgeweekt van het KIT, nadat de overheid de subsidiekraan van het instituut had dichtgedraaid.

Het AMS is een nieuw instituut dat zich richt op stedelijke vraagstukken over onder andere verkeersstromen, voedsel, water en gezondheid. Het is een initiatief van TU Delft, Wageningen UR en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Bij de officiële start van het kennisinstituut wordt vrijdagmiddag bekendgemaakt dat ook de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam zich bij het instituut aansluiten.

Gesprekken om onder meer het Meertens Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in het KIT samen te voegen, liepen eerder vast.