Normal_8671

MAASTRICHT - Ondanks de slechte economische vooruitzichten voor 2012 wordt er tot 2016 een werkgelegenheidsgroei verwacht van gemiddeld 0,4% per jaar. Vooral in de (para)medische beroepen en de verzorgende en dienstverlenende beroepen groeit de werkgelegenheid.

Met name lager opgeleiden in de zorgsector kunnen profiteren van deze groei, mits nieuwe bezuinigingen in de zorgsector de verwachte groei niet dwarsbomen. Dat en meer blijkt uit het vandaag verschenen rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verbonden aan de Universiteit Maastricht.

Baanopeningen beperkt
Als werkgevers behoefte hebben aan het uitbreiden van het personeelsbestand ontstaan ‘nieuwe' banen. Dit is tot 2016 slechts in beperkte mate het geval voor beroepen buiten de gezondheidszorg.

Baanopeningen kunnen echter ook ontstaan doordat (oudere) werknemers de arbeidsmarkt verlaten of carrière maken en vervangen moeten worden door werknemers met vergelijkbare opleiding en ervaring.

Bijna negen op de tien baanopeningen zullen ontstaan als gevolg van de grote vervangingsvraag van gemiddeld jaarlijks 4% van de werkgelegenheid tot 2016. Dat speelt vooral in de transport- en agrarische beroepen, en het minst in de informatica beroepen.

Perspectieven voor schoolverlaters
In de periode tot 2016 is de gemiddelde jaarlijkse arbeidsmarktinstroom van schoolverlaters (3,5%) lager dan het percentage baanopeningen (4,1%). Dit verschil leidt tot 2016 tot een goed tot zeer goed arbeidsperspectief voor een derde van de schoolverlaters, zo berekende het ROA.

De beste perspectieven ontstaan voor schoolverlaters van zorgopleidingen en technische opleidingen, zoals bètatechnische opleidingen elektrotechniek op mbo- en hbo-niveau en werktuigbouwkunde op hbo- en wo-niveau. In de zorgsector ontstaan vooral kansen op alle opleidingsniveaus vanwege de toenemende behoefte aan zorg.

Voor vmbo-opgeleiden in de zorg is er bovendien sprake van een hoge vervangingsvraag, en een lage instroom vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt. Ook voor wo-opgeleiden in de zorg is er vooral sprake van een hoge vervangingsvraag.

Voor werkgevers in de zorg en de techniek betekent dit dat zij grote tot zeer grote knelpunten in de personeelsvoorziening mogen verwachten. Door de relatief grote arbeidsmarktinstroom de komende jaren van schoolverlaters met een economische opleiding, verslechteren de arbeidsmarktperspectieven op alle opleidingsniveaus voor hen.

Onderwijs
Binnen de pedagogische beroepen ontstaan er grote knelpunten in de personeelsvoorziening voor onder meer leraren basisonderwijs, docenten exacte, medische en verzorgende vakken, docenten landbouw en techniek (2e graads), docenten talen en expressie, en docenten letteren (1e graads en wo).

© Nationale Onderwijsgids