Logo_niet_voor_nieuwsitems_mbo_raad
Minister Bussemaker van Onderwijs heeft het eerste exemplaar van het kwalificatiedossier van de docent middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in ontvangst genomen. In dit dossier staat onder meer een beschrijving van de taken van docenten werkzaam in het mbo. Voorzitter van de MBO Raad, Jan van Zijl, heeft het dossier overhandigd, zo meldt deze raad. 
 
Niet alleen geeft het kwalificatiedossier een beschrijving van alle taken, maar ook staat er een overzicht van de benodigde kennis en vaardigheden in het dossier. Het document beantwoordt de vraag: wat heeft een docent mbo nodig om zijn of haar taken goed te vervullen?
 
In eerste instantie is het dossier gemaakt voor de lerarenopleidingen. Wat wordt er van een beginnend docent verwacht? Hoe kan de opleiding inspelen op de praktijk? Daarnaast is het kwalificatiedossier mede geschreven omdat er discussies gaande zijn over de wettelijke bekwaamheidseisen van docenten en het lerarenregister. Het document kan echter ook door mbo-scholen gebruikt worden voor professionalisering van de onderwijsteams, aldus de MBO Raad. 
 
Het dossier is in samenwerking met betrokkenen uit het mbo geschreven. De Nationale Onderwijsgids sprak onlangs met voorzitter van de MBO Raad, Jan van Zijl. Om het interview te lezen, klik hier
 
© Nationale Onderwijsgids