Normal_overleg3534
Het overleg tussen de vakbonden en de MBO Raad over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor het MBO is van start gegaan. De huidige cao verloopt per 1 juli 2015. Vakbond CNV Onderwijs stelt dat het overleg tot nu toe constructief is verlopen. Dit meldt CNV Onderwijs. 
 
CNV Onderwijs heeft bij haar leden gepeild wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe cao. Daaruit blijkt dat loonontwikkeling, de versteviging van de positie van flexwerkers en tijdelijk werknemers en het voorkomen van werkloosheid speerpunten zijn. CNV Onderwijs wil daarnaast dat de volledige cao voor zoveel mogelijk medewerkers van het MBO geldt. Momenteel vallen niet alle werknemers onder de cao door diverse benoemingsconstructies. 
 
Uit het overleg dat tot nu toe plaats heeft gevonden blijkt dat alle partijen het tegengaan van werkloosheid hoog in de vaandel hebben staan. CNV Onderwijs wil werkloosheid terugdringen door afspraken te maken over ‘van werk naar werk’-trajecten. Ook wil CNV Onderwijs de onontbeerlijke scholing en professionalisering, coaching en begeleiding vastleggen in de cao. De vakbonden en de MBO Raad zijn daarnaast aan het bekijken hoe zij het beste vorm kunnen geven aan een ‘van uitkering naar werk’-beleid. Dit als werkloosheid toch niet voorkomen is. 
 
Het cao-werkgroepverband gaat nu samen verder werken aan de uitwerking van de voorstellen. Eind mei/begin juni gaat het formele cao-overleg weer verder. Klik hier om de huidige cao MBO in te zien. 
 
© Nationale Onderwijsgids