Normal_jeugdvakwedstrijden_bakkerij_11-02-2015_uitvoerend_brood-_en_banketbakker

Op het Graafschap College in Doetinchem vonden afgelopen week de regionale jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij plaats.  Jacintha Dees-Opstal uit Warnsveld behaalde de eerste prijs in de klasse Patissier niveau 4.  De tweede prijs in de klasse Uitvoerend Brood- en Banketbakker was voor Wes van Otten (16) uit Enter. Beide studenten volgen de bakkersopleidingen bij het ROC van Twente aan de Wierdensestraat in Almelo. 

Jacintha scoorde hoge ogen met het maken van één bonbonnière, drie gelijke marsepein mens- of stripfiguren en twaalf dezelfde luxe koekjes. Door het behalen van de eerste prijs mag ze deelnemen aan het NK op 8 april in Wageningen, waar alle regiokampioenen in hun eigen klasse het tegen elkaar opnemen. Wes had de opdracht om zes stuks dezelfde gevuld kleinbrood en zes dezelfde stukwerk op basis van zand- of korstdeeg te maken. Dat leverde hem de tweede plaats op.

In totaal deden 60 bakkersstudenten van het ROC van Twente mee aan deze regionale jeugdvakwedstrijd op gastlocatie het Graafschap College in Doetinchem. Zij namen het op tegen studenten van ROC Nijmegen, Graafschap College en Rijn IJssel Vakschool.

Deze vakwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij. Doel van deze wedstrijden is om de mbo-studenten in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met anderen. Deze stichting organiseert jaarlijks vakwedstrijden in zes regio’s, verdeeld over verschillende klassen, gevolgd door de finalewedstrijd om het Nederlands Kampioenschap.

© Nationale Onderwijsgids