Logo_roc_van_twente
Vandaag geeft Remco Meijerink, lid van het College van Bestuur van het ROC van Twente, de aftrap voor 
het nieuwe lesprogramma ‘Omgaan met Pesten’. In het interactieve programma, dat binnen alle opleidingen 
die het ROC van Twente aanbiedt wordt geïntroduceerd, staan het bouwen aan een veilige sfeer in de groep, 
zorgen voor verbinding met elkaar en respect voor elkaars eigenheid centraal. Hierbij wordt uitgegaan van 
zowel de rol van de student als van de docent. Zo creëert het ROC van Twente een veilige leer- en werkomgeving waar pesten ‘not done’ is.
 
 
De kick-off vindt vanmiddag plaats op de ROC-locatie aan de Wethouder Beversstraat in Enschede in het kader van de Week tegen het pesten. Het thema van de week ‘horen, zien en speak up’, past goed bij de mentaliteit die het ROC haar studenten wil bijbrengen. 
 
Levend domino
Janny Beuzel, centrale vertrouwenspersoon binnen het ROC van Twente vertelt over de opzet van het lesprogramma: ‘We gaan met name aandacht besteden aan verbindingen tussen de studenten in de groep. Door studenten te leren interesse te hebben voor elkaar en de mede-student te waarderen. Ze hoeven niet allemaal vrienden te worden, maar respect voor ieders eigenheid is essentieel. Iedereen is immers uniek. Dit gaan we doen in een aantal interactieve lessen, onder anderen via de spelvorm ‘levend domino’. 
 
Uitrol
Nadat er eerst een aantal pilotlessen gedraaid zullen worden, wordt het programma binnenkort verspreid onder alle MBO Colleges, die onderdeel uitmaken van het ROC van Twente. Het programma kan nl. goed gebruikt worden in combinatie met bestaande programma's voor studieloopbaanbegeleiding, burgerschapslessen, maar ook in lessen over interactie en vakinhoudelijke lessen waarin de beroepshouding aan de orde komt.
 
Vertrouwenscontactpersonen
Het ROC van Twente vindt het belangrijk dat studenten zich op school veilig voelen. Hebben studenten tijdens studie, stage of werk te maken met pesten, ruzie of bedreiging? Of met seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of geweld? Dan zijn er vertrouwenscontactpersonen om te helpen!
Zij zijn er voor de opvang en begeleiding. Samen zoeken student en vertrouwenscontactpersoon naar een oplossing voor de problemen. Ook als het gaat om schelden, vechten of treiteren kan men bij hen terecht. Tijdens het lesprogramma maken de studenten dan ook kennis met hun vertrouwenscontactpersoon.
 
© Nationale Onderwijsgids