Logo_mbo_raad

Minister Jet Bussemaker heeft onlangs mbo-4 studenten geïnformeerd over de wijzigingen in de aanmeldprocedure voor hbo-opleidingen. Zij kondigde aan dat mbo-4 studenten die in het studiejaar 2013-2014 afstuderen, zich al voor 1 mei 2014 moeten aanmelden. Ook wijst ze erop dat voor sommige hbo-opleidingen de deadline al voor 1 mei is. De MBO Raad adviseert mbo-scholen om de brief expliciet bij laatstejaars mbo-4 studenten onder de aandacht te brengen. Dit meldt de mboraad.nl

Oproep
Omdat er nogal wat verandert in de aanmelding voor het hbo, is het goed om hier vanuit de mbo-opleiding aandacht aan te besteden. De MBO Raad roept mbo-scholen dan ook op om de brief, vooral als uw mbo-4 opleiding korter dan vier jaar duurt, expliciet bij de studenten onder de aandacht te brengen. Omdat in de aanhef van de brief leerjaar vier staat, kan ten onrechte het beeld ontstaan dat de brief niet voor alle laatstejaars mbo-4 studenten is bedoeld.

Vanwege de grote veranderingen bij de aanmeldprocedure is het verstandig dat studenten zich tijdig melden bij de hogeschool van hun keuze. Hierdoor krijgen zij een beeld van de wijze waarop de hogeschool in kwestie invulling geeft aan de studiekeuzeactiviteiten.

Hulpmiddel voor scholen
In bijgevoegde presentatie staat een toelichting op de aanmeldprocedure voor een hbo-opleiding. Deze presentatie kunnen scholen gebruiken als basis voor de interne voorlichting over de veranderingen in de aanmeldprocedure voor het hbo.

Nadere vooropleidingseisen
Voor doorstromers vanuit het mbo naar het hbo komen er nadere vooropleidingseisen.

Bijlage
Presentatie over aanmeldprocedure voor hbo-opleiding (pdf, 52 kb)

Meer informatie
Website rijksoverheid over gewijzigde aanmeldprocedure en brief aan studenten

© Nationale Onderwijsgids