Normal_jet_bussemaker_minister_ocw_rijksoverheid

DEN HAAG (Novum) - Onderwijsbestuurders moeten voortaan bij hun benoeming een eed afleggen waarin zij beloven zich professioneel en ethisch op te stellen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) gaat met het onderwijsveld praten over de invoering van zo'n eed. Dat heeft zij donderdag gezegd.

Bussemaker reageerde op een aanbeveling van een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema, die de misstanden bij de omgevallen onderwijsgroep Amarantis heeft onderzocht. "Zo'n eed markeert dat bestuurders dienstbaarheid moeten betonen aan het onderwijs", zei Bussemaker.

Volgens Bussemaker moeten onderwijsbestuurders zich beter realiseren dat zij bij uitstek een voorbeeldfunctie hebben. Bussemaker wil af van onderwijsbestuurders die zich CEO noemen en de verdieping waar zij zetelen omschrijven als de 'executive floor'. Zulke bestuurders zijn 'losgezongen van de onderwijsgemeenschap'.

Bij Amarantis waren er signalen van misstanden. Zo trad de bestuursvoorzitter af, maar mocht hij nog jaren tegen hetzelfde salaris in dienst blijven als adviseur. Een andere bestuurder kreeg niet een maar twee leaseauto's, en ook nog een ov-jaarkaart. Volgens Halsema was sprake van slecht bestuur, maar niet van strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie gaat zich er nu over buigen.