Vaak verkouden zijn op het kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma of allergie, zo meldt de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Veel ouders denken onder het motto 'Dat is goed voor de weerstand', dat kinderen baat hebben bij blootstelling aan infecties op jonge leeftijd. NWO-onderzoeker Daan Caudri bewijst het tegendeel. Hij promoveert op 3 december aan de Erasmus Universiteit op zijn onderzoek naar astma bij jonge kinderen.

Kinderen die voor hun tweede jaar regelmatig naar een kinderdagverblijf gaan, blijken op achtjarige leeftijd net zo veel last te hebben van astmasymptomen of allergische overgevoeligheid als kinderen die tot hun tweede thuis zijn gebleven. Maar de baby's en peuters die naar een kinderdagverblijf gingen waren op jonge leeftijd juist vaker ziek, zo blijkt uit het onderzoek van Caudri.

Op hele jonge leeftijd hebben kinderen met aanleg voor astma en allergie meer last van verkoudheden en infecties. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk lucht krijgen en piepen en hoesten veel. Caudri benadrukt daarom dat ouders zich niet verplicht moeten voelen om hun kinderen naar een kinderdagverblijf te sturen. Het helpt niet tegen astma, en als een kind buitenproportioneel veel last heeft van infecties, is het wellicht verstandig om een kind niet naar een dagverblijf te sturen.

Hoewel de kinderdagverblijf-kinderen op jonge leeftijd vaker ziek zijn, zijn ze minder vaak ziek als ze net naar de basisschool gaan. Kleuters die op dat moment voor het eerst met grote groepen kinderen in aanraking komen, worden dan vaker ziek omdat alle infecties voor hen 'nieuw' zijn. De infectieklachten verschuiven door het dagverblijf dus naar jongere leeftijd.