Normal_wiskunde_student_leren_huiswerk

Majul Bhargave, een hoogleraar van de Universiteit Leiden heeft een Fields-medal gekregen. De Fields-medals worden wereldwijd gezien als de Nobelprijs voor de wiskunde. Algebraïcus en  getaltheoreticus Bhargava (40) is hoogleraar in Princeton, maar sinds 2010 ook in Leiden. Dit meldt Trouw. 

Dit is woensdag bekend gemaakt op een internationaal mathematisch congres in Seoul. De Fields-medal wordt sinds 1936 eens in de vier jaar toegekend aan maximaal vier wiskundigen. De prijs wordt uitgereikt aan belangwekkende wiskundigen tot en met 40 jaar. Het gaat bij de Fields-medal voornamelijk om de eer; het prijsbedrag van 15 duizend dollar staat niet in verhouding tot het miljoen voor een echte Nobelprijs. 
 
Manjul Bhargava bezet sinds 2010 de zogeheten stieltjes leerstoel aan de faculteit Wiskunde van de Universiteit Leiden. De hoogleraar geeft sinds 2006 al les in leiden en doet onderzoek in samenwerking met andere Leidse wiskundigen. 
 
Naast Bhargava zijn er drie andere Fields-medalwinnaars. Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani is de eerste vrouw sinds het bestaan van de prijs die een medal in ontvangst mag nemen. Braziliaanse chaostheoreticus Artus Avila won er ook een. Hij is de eerste Latijns-amerikaan die de prijs in ontvangst mag nemen. Ook Martin Hairer van de universiteit van Warwick, Engeland, won de prijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids